Kisokos:

10. generációs Intel Core processzorok

Magas fokú integráltság; átfogó AI PC-khez

A közelmúltban az Intel a 10 nm-es gyártástechnológiával készült 10. generációs Intel Core processzorcsalád első termékeit dobta piacra, és azt helyezte az előtérbe, hogy nagy teljesítményű mesterséges intelligenciát (MI) biztosítson a PC-k számára, ami jelentős előrelépést jelent a grafikus teljesítmény és a kategóriájában legjobb csatlakoztathatóság terén. A most bemutatott új processzorok ugyanezeket a piacvezető platformcsatlakoztatási lehetőségeket használják, ugyanakkor kibővítik a modern termelékenységi munkaterhelésekhez igazodóan méretezhető teljesítményt és frekvenciákat biztosító processzorok családját. A végeredmény egy olyan teljes körű processzorcsalád, amely tagjai kiegészíti egymást, és választási lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak aszerint, hogy milyen felhasználási módok a legfontosabbak számukra, újragondolva a modern laptophasználat lehetőségeit.

| 2019-11-04. | Bővebben |

Az Office 2019 újdonságai

Alig egy hónappal ezelőtt megjelent a Microsoft legújabb irodai szoftver csomagjának a legújabb, örökös licence formájában megvásárolható verziója, a Microsoft Office 2019. Az előfizetéses verzióban korábban folyamatosan megjelenő és elérhető újdonságokat most a szoftvercég beépítette az októberben megjelenő változatba. 

Az alábbiakban kiemelünk néhány újdonságot, mely a most kiadott verzióban jelent meg. A cikkben szereplő linkekre kattintva a Microsoft oldalán további információkat talál az újdonságokról. 

| 2018-11-20. | Bővebben |

Az Intel kiemelt figyelmet fordít a számítógépes grafikára

Bemutatjuk az Intel Iris™ grafikus vezérlőt

http://i.i.com.com/cnwk.1d/i/tim2/2013/05/01/intel-iris-small-benefits-small.jpg

Az emberek egyre gyakrabban használják a mobil eszközök megjelenítési képességeit. A mai "egyszerűbb" játékokban is lehetnek olyan funkciók, amelyeket néhány éve még a sci-fi világába tartozónak gondoltunk. Az Intel már évek óta foglalkozik grafikus chipekkel, de talán nem mindenki előtt ismert, hogy a ma forgalmazott számítógépekben az Intel® HD grafikus vezérlő a leggyakoribb grafikus megoldás.

| 2013-06-10. | Bővebben |

RAID vezérlők új generációja

Flash alapú Backup Modul (MFBU)

      Az Intel kínálatában a közelmúltban jelentek meg a legújabb generációs RAID vezérlők. Miért is számítanak ezek újdonságnak? Erre a kérdésre ad választ cikkünk.

      A RAID tömbök kezelésében valójában nincs is semmi meglepő, továbbra is a már megszokott RAID 0,1,5,6,10,50 és 60 szintek közül választhatunk. Az újdonság az átmeneti (cache) memóriában tárolt adatok védelmében van. Ezt ugyanis a korábbi akkumulátoros védelem helyett egy kondenzátorokból és flash memóriából álló egység váltja melyet Maintenance Free Backup Unitnak (MFBU) hívunk.

| 2013-01-12. | Bővebben |

UltraBook, a csúcskategóriás széria

A nagy teljesítmény?, könny? laptopok

     Az Ultrabook egy teljesen új mobil kategória, amely a laptopok és a tabletek legjobb tulajdonságait egyesítveIntel UltraBook kompromisszumok nélküli élményt nyújt. Azonban mielőtt bármilyen számítógépet választ, győzödjön meg arról, hogy valóban megfelelő-e arra a feladatra és minden igényét kielégíti-e.

    Az UltraBookot azon felhasználóknak ajánljuk, akiknek hosszú akkumulátoridővel rendelkező, könnyű, gyors gépre van szükségük, és nagyfelbontású videók megnézésén kívül nem nagyon terveznek komolyabb grafikai feladat elvégzését.

| 2012-11-23. | Bővebben |

RED a lelke mindennek!

Új merevlemez sorozat a Western Digitaltól

      Az elmúlt években a hálózati adattárolók (NAS = Network Attached Storage) egyre nagyobb szerepet töltenek be az otthoni és a kisvállalati adattárolásban. Ezen adattárolók - elsősorban az áruk miatt -, korábban csak a nagyvállalatok számára voltak elérhető. A merevlemez gyártók - köztük a Western Digitallal - azonban nem követték a NAS-ok szélesebb körben tötrénő elterjedését, továbbra is alapvetően két szegmensre gyártottak merevlemezt. Az asztali számítógépek számára az olcsó, de folyamatos (7/24h) üzemre nem alkalmas winchestereket, valamint az elsősorban szerverekbe és adattároló rendszerekbe szánt ún. RAID Edition winchestereket, melyek napi 24 órás működésre terveztek. Ez most megváltozott.

| 2012-09-05. | Bővebben |

Visszatekintés: Mi történt a 2010-es évben az Intelnél?

II. rész

      intel headquaterCikksorozatunk második és egyben befejezõ részében az Intel mobil termékeirõl valamint - a szintén mobil eszközökhöz kapcsolódó - Intel Wireless Display technológiáról esik szó.

Mobilitás Intel-termékekkel

      2010-ben a mobilitásról, ezen belül a netbookokról, laptopokról és táblagépekrõl is sokat beszéltünk. Ezek az eszközök hasonlóak, de nem ugyanolyanok, és különféle elõnyöket nyújtanak a különféle felhasználók számára.

| 2011-02-10. | Bővebben |

Visszatekintés: Mi történt a 2010-es évben az Intelnél?

I. rész

      intel headguaterKétrészes összefoglalónkból megtudhatja melyek voltak a legjelentõsebb fejlesztések, bejelentések az elmúlt esztendõben a világ legnagyobb processzor gyártójánál az Intelnél.

Megjelent a 2010-es Intel Core processzorcsalád

      2010 egyik legizgalmasabb eseménye a 2010-es Intel Core processzorcsalád bevezetése volt. Ez az intelligens processzorcsalád a felhasználó igényeihez igazítja gyors mûködését, és három kulcsfontosságú funkcióra és technológiára — az Intel Turbo Boost technológiára, az Intel Hyper-Threading technológiára és az Intel HD Graphics technológiára — épül.

| 2011-02-01. | Bővebben |

Intel cikksorozat: Intel Wireless Display technológia

A PC már TV-n is

     intel wireless displayElõfordult-e már, hogy családtagjaival vagy barátaival egy kis laptopképernyõn csoportosan próbáltak képeket vagy videókat nézni? Megfordult-e már a fejében, hogy milyen jó lenne a laptopon lévõ tartalmat gyorsan és egyszerûen vezeték nélkül kivetíteni egyenesen a tévére? Az Intel Wireless Display technológiával ez már megoldható!

     Az Intel áttörést jelentõ technológiájával a felhasználók vezeték nélkül tudják összekapcsolni notebookjukat a TV-vel.

| 2010-10-22. | Bővebben |

Notebook, netbook vagy asztali számítógép?

I. rész

      Manapság sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy különbözõ feladatokra melyik típusú hardvereszközt használja.

Mindegyik jó valamire, de egész pontosan mire?

      A laptop és a netbook közös tulajdonsága, hogy hardveres bõvítési lehetõségük gyakorlatilag kimerül a merevlemez- és a memóriakapacitás terén, a processzort és a VGA-kártyát sajnos nem éri meg cserélni, vagy nem is lehet. E szempontból az abszolút legjobb választás az asztali számítógép, azaz a desktop.

      A netbook tulajdonképpen egy mini notebook. Kisebb mérettel és teljesítménnyel rendelkezik, elsõsorban internetezésre, levelezésre és kisebb alkalmazások futtatására alkalmas. Kis kijelzõje nem a legkedvezõbb választás munkára, mert le és felfelé kell mozgatni a kurzort, hogy átláthassuk az éppen futó alkalmazás ablakát. Filmnézésre sem a legjobb választás a kijelzõ, de könnyûsége és ezáltal nagyszerû mobilitási készsége miatt használható arra is, csak barátkozzunk meg a 7-11”-ig terjedõ képernyõmérettel. Talán egyik legnagyobb negatívuma, melyet a könnyû hordozhatóság oltárán fel kellett áldoznunk, hogy nem rendelkezik optikai meghajtóval, így kénytelenek vagyunk USB-s meghajtót használni a CD-k/DVD-k olvasására-írására. Vásárlásnál érdemes kalkulálni a körülbelüli tizenezer Forintos plusz költséggel, ami a külsõ optikai meghajtót jelenti.

| 2010-10-14. | Bővebben |

Windows 7 változatok

Összehasonlító táblázat

Immáron fél éve megvásárolható a Microsoft legújabb operációs rendszere: a Windows 7.

Összesen hatféle változatban (Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise, Ultimate) létezik, de vajon tudjuk-e hogy az egyes változatok között mi is a különbség? Íme egy összefoglaló táblázat, mely segít eligazodni közöttük.

| 2010-05-03. | Bővebben |

Miért váltsunk Vistáról Windows 7-re?

     Habár a Windows 7 a Vista alapjain nyugszik, az új operációs rendszer több funkciójával is túlnõtte elõdjét. A közös múlt miatt ráadásul a váltás is fájdalommentes lehet.

     Aki korábban már átállt a Vistára, az hazánkban a szerencsések közé tartozik, mivel az XP/Windows 2000-rõl történõ váltással már elvégezte azon munka dandár részét, ami a Windows 7 bevezetéséhez szükséges. A Microsoft új operációs rendszere az elõdjének alapjain nyugszik (verziószáma is Windows 6.1), s a Microsoftnál már a fejlesztése során kitûzött cél volt, hogy amely szoftver fut Vistán, annak Windows 7-en is el kell indulnia, sõt a rendszer gépigénye sem változott, ami miatt hardvercsere sem nagyon szükséges. Ez egy másik pozitívumot is hoz magával - nevezetesen a 2-3 éves programok és eszközök mindegyike e döntés miatt remekül elmuzsikál Windows 7 alatt, így kiküszöbölve a Vista megjelenésekor fennálló kompatibilitási problémákat.

| 2010-02-18. | Bővebben |

Intel cikksorozat: Régi új ismerős a Hyper-Threading technológia

Intelligens párhuzamos feldolgozás Intel Hyper-Threading technológiával

Big Image

Amit érdemes tudnunk az Intel Hyper-Threading technológiáról

A vadonatúj 2010-es Intel Core processzorcsalád az új 32 nm-es architektúrára épül, amellyel kétszer annyi tranzisztort lehet bezsúfolni ugyanakkora helyre, tehát kisebb, erõsebb processzorokat lehet elõállítani. Ön is segíthet megértetni a vásárlókkal, hogy mit jelent az ügyesebb, hatásosabb technológia, kezdve az Intel Hyper-Threading technológiával (Intel HT-technológia), amely az új 2010-es Intel Core i3, Intel Core i5 és Intel Core i7 processzorokon van jelen (az Intel Core i5-750 asztali processzor nem támogatja az Intel HT-technológiát). 

| 2010-02-17. | Bővebben |

Intel cikksorozat: Új processzorok HD Graphics technológiával

A káprázatos vizuális élmény

Big Image

A lenyűgöző vizuális élmény fontos érv lehet a számítógép megvásárlása mellett mind a technológiamegszállott, mind az újdonsült PC-vásárlók számára. Az Intel HD Graphics technológiának köszönhetően a felhasználók minden eddiginél jobb grafikus teljesítménnyel fergeteges műsort állíthatnak össze. 

A vadonatúj 2010-es Intel Core processzorcsalád Intel Core i3, Intel Core i5 és Intel Core i7 processzorokból áll, és ezek közül sokban megtalálható a kizárólag ezekre a processzorokra jellemző új Intel HD Graphics technológia. 

| 2010-01-28. | Bővebben |

Intel cikksorozat: Új technológiák, új processzorok

Intel Turbo Boost, Hyper-Threading és Smart Cache

Big Image

Az Intel piacvezető technológiai cégként folyamatosan fejleszt korszerű és energia hatékony technológiákat, amelyek célja, hogy a felhasználók jobban futtassák a párhuzamos feladatokat, színvonalas digitális médiafájlokat tudjanak készíteni, megőrizzék versenyképességüket a játékok világában, és több dolgot tudjanak kevesebb idő alatt elvégezni. Ismerje meg közelebbről az Intel technológiákat - az Intel Turbo Boost technológiát, az Intel Hyper-Threading technológiát és az Intel Smart Cache technológiát -, hogy meg tudja mutatni a vásárlóknak, miért érdemes most upgrade-elni. 

| 2010-01-11. | Bővebben |

Melyik Windows 7-et válasszam?

Big Image

Home Premium, Professional, Enterprise és Ultimate – négy különböző kiadás, különböző képességekkel. Nézzük meg, hogy miben térnek el egymástól!

A Windows 7 operációs rendszerből hazánkban három kiadás vásárolható meg kiskereskedelmi forgalomban – a Home Premium, a Professional és az Ultimate –, míg az Enterprise csak a mennyiségi licencvásárlók számára érhető el. Ha dióhéjban szeretnénk éreztetni a különbségeket köztük, akkor elmondható, hogy a Home Premium leginkább az otthoni felhasználóknak, a Professional a kis- és középvállalkozásoknak, az Enterprise a nagyvállalati felhasználóknak, míg az Ultimate az ínyenceknek ajánlható. 

| 2009-12-12. | Bővebben |

Meddig érdemes az XP-nél maradni?

Big Image

A kérdésre a válasz több okból is az, hogy nem sokáig. Összeállításukban megvizsgáljuk, hogy miért nem érdemes hosszabb ideig a Windows 2000 és XP operációs rendszereknél leragadni, s milyen többletet nyújthat a Windows 7!

A hazai vállalkozások közül viszonylag sokan használják a mai napig előszeretettel a Windows 2000 és XP operációs rendszereket. Bejáratott, már sokat megélt rendszerek, s a céges programoknak sincs kompatibilitási problémájuk velük. A vállalatok informatikai döntéshozói körülbelül ezen okok miatt általában ragaszkodnak hozzájuk. Ez kétségtelenül így van, hiszen a Windows Vista sok cégnél megjelent, mégsem volt képes megtörni a fenti kettős, illetve főleg az XP egyeduralmát. 2009 ősze azonban változást hozhat, mivel ezt az állóvizet alaposan felkavarhatja a Windows 7 érkezése. A sajtóban már az érkezése előtt több pozitív hangvételű cikk született, sőt a nemzetközi elemzőintézetek az operációs rendszer számára ígéretes jövőt jósoltak. A Gartner például egyenesen „elkerülhetetlennek” nevezte. Ezek alapján szinte bizonyos, hogy a mai napig XP-t és Windows 2000-et használó vállalkozók is feltették maguknak a kérdést, hogy vajon érdemes-e áttérniük, s ha igen, milyen többletet ad számukra a Microsoft új operációs rendszere? 

| 2009-12-11. | Bővebben |

Intel cikksorozat: Még magasabb sebességre kapcsoltunk

Intel Core I7 technológiáról bővebben - fogalmakkal

Big Image

A processzorigényes feladatok végrehajtása, például a videókódolás, a fényképek csoportos szerkesztése és a 3D-megjelenítés régebben ugyanazt jelentette: a kévészünetet. 

Az Intel Core i7 processzorokkal működő számítógépek erőforrás-igényes alkalmazások futtatása közben akkor is maximális fokozatra kapcsolják a sebességet, ha a felhasználó több feladatot végez egyszerre. 

| 2009-09-01. | Bővebben |

Intel cikksorozat: Egy mobilizálódó világ

A kis áramfogyasztású Intel processzorok közelebbről

Big Image

Rövid visszatekintés

Az elmúlt két évtizedben az Intel kisebb áramfogyasztású processzorokkal és hosszabb akkumulátor-üzemidővel igyekezett nagyobb mobilitást biztosítani minden felhasználónak. Ezek a törekvések túlmutatnak a szilíciumtechnológián, és folyamatos együttműködést igényelnek a szakma innovátoraival. Az Intel 2001-ben dobta piacra legelső kis áramfogyasztású processzorát.
A mai technológiai fejlesztések mögött húsz év munkája áll. 

| 2009-08-29. | Bővebben |

Microsoft licencelési útmutató

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Big Image

Mi tulajdonképpen a szoftverlicenc?

A számítógépes programokat szerzői jogi törvény védi, amely kimondja, hogy az ilyen műveket a szerzői jog tulajdonosának engedélye nélkül tilos másolni. A szoftver licenc jogosítja fel a vásárlót a szoftver használatára. A vásárló csak a használat jogát birtokolja, és nem magát a szoftvert. 

Minden Microsoft szoftverhez tartozik licenc, melyet a felhasználók háromféleképpen vásárolhatnak meg: dobozos szoftver CD-vel együtt; új számítógépre telepített szoftverrel; vagy mennyiségi licencként, legalább öt licenc egyidejű vásárlásakor. A mennyiségi licencelés során a vásárlónak lehetősége nyílik örökös, illetve csak határozott időtartamra szóló szoftverhasználati jog vásárlására. 

| 2009-06-30. | Bővebben |

Intel cikksorozat: CPU kontra GPU

A grafikus kártyák körüli tévhitek eloszlatása

Big Image

A vásárlók olyan noteszgépekre és asztali számítógépekre vágynak, amelyek lenyűgöző vizuális képességeket – élénk színeket, éles képeket, egyenletes, teljes felbontású videót és kitűnő játékélményt – nyújtanak számukra. Ez azt jelenti, hogy más gyártótól származó grafikus kártyát kell vásárolniuk – nem igaz? 

Nem feltétlenül. 

Sohasem szabad megfeledkezni arról, hogy a processzor a számítógép teljesítményének legmeghatározóbb eleme. Az erősebb processzor minden területen — így a grafika és a magasabb fokú vizualitás terén is – javítja a teljesítményt. A mai Intel® processzorok és az integrált Intel® grafikus maggal rendelkező lapkakészletek igen jó vizuális teljesítményt kínálnak, és az átlagos felhasználók nagy része számára szükségtelenné teszik a grafikus kártyát. 

| 2009-04-22. | Bővebben |

Intel cikksorozat: Az Atom korszak

Big Image

Bizonyára Ön is hallott már arról, hogy az Intel áttörést jelentő 45 nm-es eljárásával készült, hafniummal beoltott processzorok mennyivel jobbá teszik az asztali számítógépeket és a noteszgépeket. A következő generációs 45 nm-es Intel® Core™2 Duo és Quad processzorok, valamint az Intel® Centrino® 2 processzortechnológia új mércét állítanak fel a teljesítmény, a multitasking és az energiahatékonyság terén. 

Az Intel forradalmi 45nm-es chipgyártási eljárása nyomán egy új processzorcsalád is megjelent, amellyel kisméretű, megfizethető árú, könnyen hordozható, internethez kapcsolódó, igen energiahatékony eszközöket lehet működtetni. Az így létrejött Intel® Atom™ processzorok megnyitották a netbookok, a nettopok és a mobil internetes eszközök (MID-ek) izgalmas új korszakát. 

| 2009-02-11. | Bővebben |

Intel cikksorozat: 45 nm-es gyártástechnológia

Áttörést jelentő újítás az újgenerációs chipekben

     Mi a lényege az új mikroprocesszor-gyártási eljárásnak, és mi ez a nagy felhajtás körülötte?

Az Intel több mint tíz évig tartó intenzív kutatás és fejlesztés után megváltoztatta a tranzisztorgyártás 40 év óta használt receptjét.

     Az Intel mérnökei felfedezték, hogy ha hafniumot adnak a szilíciumchipekhez, akkor csökken a jelenlegi processzorokra jellemzõ áramszivárgás mértéke; a szivárgás "pocsékolja" a processzorba jutó áramot, amelyet processzorfunkciók mûködtetésére lehetne használni. 

     Az áramszivárgás mérséklésével az Intel mérnökei csökkenteni tudták a processzor által felhasznált áram mennyiségét, és nagyobb teljesítményt értek el.

| 2009-01-30. | Bővebben |

Intel cikksorozat: Multimédia magasabb fokozaton

Az Intel® Core™ i7 processzorok új korszakot nyitnak!

      intel i7Ön hallott már a földkerekség legfantasztikusabb processzorairól, az Intel® Core™ i7 processzorokról. Tudja, hogy példátlan teljesítményüket a 45 nm-es gyártástechnológiának, a hafniummal beoltott áramkörnek és az intelligens többmagos technológiának köszönhetik. De mikor jeleskedik igazán ez a feldolgozó teljesítmény? Kétségkívül akkor, amikor digitális médiát készítünk és több CPU-igényes alkalmazást futtatunk egyszerre.

      A multimédia megszállottjai rajongani fognak érte.

      Az új Intel® Core™ i7 processzorcsalád minden szempontból - gyorsaság, kreativitás, munkafolyamat és az eredmény szempontjából - forradalmasítja a multimédia-készítők tevékenységét. A videókésztők, a tervezőgrafikusok és más digitálismédia-tartalmak készítésével foglalkozó felhasználók az új Intel® Core™ i7 processzorral hihetetlen teljesítményt - gyorsabb videdokódolást, leképezést, fénykép-retusálást és -szerkesztést - tudnak kihozni az alkalmazásokból és a digitális média készítéséből.

Íme a magyarázat...

| 2009-01-18. | Bővebben |

Intel cikksorozat: Csúcstechnológia még magasabb szinten

45 nm-es Intel® Core™2 Quad

intel quad coreAz Intel® Core™2 Quad processzorok új irányt szabnak a nagyteljesítményű asztali számítógépek fejlődésének.

Az Intel eredeti 65 nm-es négymagos processzorai nagy teljesítményű feldolgozó magokkal kezelték az erőforrás-igényes számítástechnikai feladatokat. A legújabb generációs, hafniummal beoltott 45 nm-es Intel Core 2 Quad processzorok még magasabb szintekre emelik a csúcstechnológiát.

A legújabb generációt érintő fejlesztések

Az Intel áttörést jelentő 45 nm-es gyártástechnológiája több fejlesztést és újítást hozott magával.

Tipp: Jó, ha ismeri a sorozatszámokat

Intel Core 2 Quad Q6000 sorozat = 65 nm-es négymagos processzorok

Intel Core 2 Quad Q9000 sorozat = 45 nm-es, hafniummal beoltott négymagos processzorok

| 2009-01-05. | Bővebben |