Kisokos:

Intel cikksorozat: Az Atom korszak

Big Image

Bizonyára Ön is hallott már arról, hogy az Intel áttörést jelentő 45 nm-es eljárásával készült, hafniummal beoltott processzorok mennyivel jobbá teszik az asztali számítógépeket és a noteszgépeket. A következő generációs 45 nm-es Intel® Core™2 Duo és Quad processzorok, valamint az Intel® Centrino® 2 processzortechnológia új mércét állítanak fel a teljesítmény, a multitasking és az energiahatékonyság terén. 

Az Intel forradalmi 45nm-es chipgyártási eljárása nyomán egy új processzorcsalád is megjelent, amellyel kisméretű, megfizethető árú, könnyen hordozható, internethez kapcsolódó, igen energiahatékony eszközöket lehet működtetni. Az így létrejött Intel® Atom™ processzorok megnyitották a netbookok, a nettopok és a mobil internetes eszközök (MID-ek) izgalmas új korszakát. 

Intel Atom processzor
Az Intel® Atom™ processzor az Intel legkisebb, legalacsonyabb energiafogyasztású processzora. Az Intel 45 nm-es tranzisztortechnológiájával, hafnium felhasználásával készült egymagos Intel Atom processzorokban 47 millió tranzisztort sűrítettek össze egyetlen 26mm-es chipen, amivel megfizethető árú, kompakt, könnyen hordozható, ám nagyon jó teljesítményt nyújtó új típusú eszközöket lehet létrehozni.
 

Intel Atom processzorok: Lefordítva:
Kisebb, kompaktabb designjuk javítja az energiahatékonyságot, tipikus teljesítményfelvételük (TDP-jük) 1 és 2,5 watt között mozog. Kisméretűek és energiahatékonyak.
Hihetetlenül alacsony átlagos áramfelvételükkel és üresjárati áramfelvételükkel, 800 MHz és 1,86 GHz között méretezhető teljesítményükkel energiahatékonyabbá teszik a mobil eszközöket. Az alacsony áramszükséglet és a kiegészítő energiatakarékossági technológia tovább javítja a hatékonyságot, a felhasználók így tovább maradhatnak online és hálózati áramellátás nélkül.
Akár 533 MHz-es energiaoptimalizált elülső buszt tartalmazhatnak. Gyors adatátvitelt biztosítanak, amivel fokozzák az erőforrás-igényes mobil alkalmazások teljesítményét.
Streaming SIMD Extensions 3 (SSE3) támogatása. Nagyobb teljesítményt biztosítanak a multimédiához és a népszerű játékokhoz.
Hyper-Threading technológiát tartalmaznak, így két utasításszálat tudnak végrehajtani egyszerre. Felgyorsíthatják a többszálú alkalmazások működését.
Továbbfejlesztett Intel® SpeedStep® technológiát tartalmaznak, amely a teljesítményt az alkalmazás igényeihez igazítja. A CPU-igényt automatikusan úgy alakítják, hogy hosszabb legyen az akkumulátor-üzemidő vagy növekedjen a teljesítmény.
Ólom- és halogénmentes gyártástechnológiával készülnek. Ezek a környezetkímélő processzorok az első olyan Intel processzorok, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak ólmot és halogéneket.

 

Atom processzorral működő eszközök
Intel Atom processzorokkal számos olyan új eszköztípust lehet létrehozni, amelyek ki tudják használni a processzorok kis méretéből, jó mobil teljesítményéből, energiahatékonyságából és megfizethető árából származó előnyöket. 

Netbookok – Kifejezetten internethasználatra kifejlesztett kisméretű hordozható eszközök. A netbookok általában kb. 10 hüvelykes kisméretű képernyővel rendelkeznek, és olcsón, akár 299 euróért megvásárolhatók. Teljesítményük bőségesen elegendő e-mailezéshez, azonnali üzenetek küldéséhez, webezéshez, valamint fényképek, videók, zenék és egyéb online médiatartalmak eléréséhez gyakorlatilag bárhonnan. Egy Intel Atom processzorral működő netbook bizonyára felkelti azoknak a vásárlóknak az érdeklődését, akik internetezésre és alapvető feladatokra alkalmas egyszerű mobil eszközre vágynak. 

Nettopok – A netbookokhoz hasonlóan a kevésbé hordozható, külön billentyűzettel és monitorral használható nettopok is alapvetően olcsó, energiahatékony asztali számítógépek, amelyeket internetezésre és alapvető számítástechnikai feladatokra terveztek. 

Mobil internetes eszközök (MID-ek) – A MID-ekben erősebb Intel Atom processzorok vannak, és kifejezetten mobil internetezésre és kommunikálásra valók. Ezek a karcsú kézi eszközök általában hat hüvelyknél kisebb képernyővel és egyszerű felhasználói felülettel rendelkeznek. A MID ideális megoldást jelent az ultramobil életmódot folytató, állandó internetkapcsolatra vágyó szakemberek számára, akik zsebben is elférő, internetezésre kiválóan alkalmas eszközt szeretnének magukénak tudni. 

Netbook vagy notebook?

A kérdés csak az, hogy az adott személy vajon egy netbookot vagy egy notebookot tudna-e jobban kihasználni. Mindenekelőtt azt kell megfontolni, hogy az illető mire szeretné használni új eszközét. A netbookok kompaktabbak, megfizethetőbbek, egyszerű feladatokra kiválóan alkalmasak, és internetelérést biztosítanak. A notebookok erősebb processzorral, nagyobb képernyővel és több tárhellyel rendelkeznek, tehát több mindenre használhatók, és gazdagabb mobil számítástechnikai élményt nyújtanak.
 

Mire jó egy netbook? Mire jó egy notebook?
Egyszerű házi feladatokra, alapvető szövegszerkesztési feladatokra Processzorigényes alkalmazások, például videoszerkesztő és digitális tartalmak készítésére szolgáló szoftverek futtatására
Internetböngészésre Médiatartalmak letöltésére és készítésére
E-mailek küldésére és fogadására Mellékletek letöltésére
Digitális hangfájlok hallgatására CD-k másolására
Általános videotartalmak, például YouTube videók nézésére Nagyfelbontású tartalmak nézegetésére
Fényképek nézegetésére Fényképszerkesztésre
Rendszeres online vásárlásra Összetettebb online vásárlásokra (iTunes Store*)
Egyszerűbb játékokra Versenyszerű online játékokra

 

Forrás: Intel

| 2009-02-11. | Vissza |