Kisokos:

Intel cikksorozat: CPU kontra GPU

A grafikus kártyák körüli tévhitek eloszlatása

Big Image

A vásárlók olyan noteszgépekre és asztali számítógépekre vágynak, amelyek lenyűgöző vizuális képességeket – élénk színeket, éles képeket, egyenletes, teljes felbontású videót és kitűnő játékélményt – nyújtanak számukra. Ez azt jelenti, hogy más gyártótól származó grafikus kártyát kell vásárolniuk – nem igaz? 

Nem feltétlenül. 

Sohasem szabad megfeledkezni arról, hogy a processzor a számítógép teljesítményének legmeghatározóbb eleme. Az erősebb processzor minden területen — így a grafika és a magasabb fokú vizualitás terén is – javítja a teljesítményt. A mai Intel® processzorok és az integrált Intel® grafikus maggal rendelkező lapkakészletek igen jó vizuális teljesítményt kínálnak, és az átlagos felhasználók nagy része számára szükségtelenné teszik a grafikus kártyát. 

Integrált grafika

Az Intel® lapkakészletekbe épített Intel grafikus mag már igen jó vizuális teljesítményt nyújt a HD videók lejátszásához, a fényképek gyors szerkesztéséhez, a divatos játékokhoz és a tipikus felhasználói tevékenységek többségéhez. Hozzájárul ahhoz, hogy a processzor jó grafikus és videoteljesítményt nyújtson az átlagos felhasználók számára, megkímélve őket a grafikus kártya – más nevén GPU (grafikus processzor) - vásárlásától és telepítésétől. 

Az Intel grafika támogatja a legújabb Microsoft DirectX10* és 3D szolgáltatásokat, köztük a Microsoft Shader Model 3.0*-at, amellyel a játékokban lenyűgöző vizuális hatásokat – mozgáselmosódást, életszerű árnyékokat, megvilágításokat és mintázatokat – lehet létrehozni. Az Intel alapú számítógépeken tehát kiegészítő GPU nélkül is remekül élvezhetők a divatos Windows* játékok és a Microsoft Windows Vista* gazdag vizuális szolgáltatásai. Ezenkívül sok olyan processzor és lapkakészlet van, amely az alábbi Intel-technológiáknak köszönhetően egyéb előnyöket is kínál: 

  • Intel® HD Boost - 45 nm-es Intel processzorokkal jelentősen javítja a HD videók kódolásának és lejátszásának teljesítményét.
  • SSE4 utasításkészlet - új utasításokat tartalmaz, amelyek kimondottan arra szolgálnak, hogy javítsák a 45 nm-es Intel processzorok videokódolási és 3D-leképezési teljesítményét.
  • Intel® Clear Video technológia - egyes lapkakészletekbe van beépítve a videolejátszás és képélesség javítása, a pontosabb színvezérlés és a HD-megjelenítés fejlett támogatása érdekében.

Teljesítményfokozás

Az összetettebb, vizuálisan igényesebb alkalmazások használói számára egy magasabb szintű Intel® processzor sok esetben nagyobb teljesítménynövekedést és olcsóbb megoldást jelent, mintha más gyártótól származó grafikus kártyát telepítene. 

Nézze meg például az alábbi videokódolási tesztet, amelyben egy 76 másodperces videoklipet[1] használtak: 

 

Alaprendszer GPU-upgrade CPU-upgrade
Intel® Core™2 Duo E6550 és beépített Intel® grafikával rendelkező lapkakészlet Intel® Core™2 Duo E6550 nVidia GeForce 8800GTX* grafikus kártyával Intel® Core™2 Duo E8200 és beépített Intel® grafikával rendelkező lapkakészlet
41,38 mp 41,40 mp ≈ 0%-kal gyorsabb 20,24 mp = 104%-kal gyorsabb
Termelékenység táblázatkezelőn 40,1 mp (alap) 23,08 mp (+74%)

 

 

Amikor számít a grafikus kártya

Kinek érdemes grafikus kártyát vásárolnia? Egész röviden: aki játszani akar. A mai magas szintű, immerzív játékok közül sokat úgy írtak meg, hogy csúcsteljesítményüket egy vagy több GPU használatakor érik el. Akik a Crysis* vagy az Assassin's Creed* nevű játékokhoz hasonló játékokat játszanak, jelentős teljesítményjavulást fognak tapasztalni, ha más gyártótól származó grafikus kártyákat telepítenek – különösen akkor, ha azokat nagy teljesítményű Intel® Core™2 Duo vagy Intel® Core™2 Quad processzorokkal kombinálják. 

Összefoglalva tehát, ha a vásárló erősebb Intel processzort és integrált Intel grafikával rendelkező lapkakészletet választ, akkor általánosságban jobb lesz a rendszer teljesítménye - az erőforrás-igényes, vizuális orientáltságú feladatokat is beleértve -, és elkerülheti a grafikus bővítőkártya magas költségét és bonyolultságát. A más gyártóktól származó grafikus kártyáknak pedig elsősorban a megszállott játékosok veszik hasznát. 

Az alábbi táblázat alapján könnyen eldönthető, hogy a vásárlónak mikor érdemes egy komolyabb Intel processzort vagy egy jó grafikus kártyát választania. 

 

Vásárlói igény: CPU-upgrade GPU-upgrade
Fényképek szerkesztése IGEN NEM
3D grafikák és animációk leképezése IGEN NEM
Videók szerkesztése és kódolása IGEN NEM
Átlagos játékok játszása IGEN ESETLEG
Magas szintű játékok játszása IGEN IGEN

 

 

Forrás: Intel

| 2009-04-22. | Vissza |