Kisokos:

Microsoft licencelési útmutató

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Big Image

Mi tulajdonképpen a szoftverlicenc?

A számítógépes programokat szerzői jogi törvény védi, amely kimondja, hogy az ilyen műveket a szerzői jog tulajdonosának engedélye nélkül tilos másolni. A szoftver licenc jogosítja fel a vásárlót a szoftver használatára. A vásárló csak a használat jogát birtokolja, és nem magát a szoftvert. 

Minden Microsoft szoftverhez tartozik licenc, melyet a felhasználók háromféleképpen vásárolhatnak meg: dobozos szoftver CD-vel együtt; új számítógépre telepített szoftverrel; vagy mennyiségi licencként, legalább öt licenc egyidejű vásárlásakor. A mennyiségi licencelés során a vásárlónak lehetősége nyílik örökös, illetve csak határozott időtartamra szóló szoftverhasználati jog vásárlására. 

Miért kell törődni a legális szoftverhasználattal és ellenőrizni a szoftver eredetiségét?

A cégek vezetői a szerzői jogi törvény megsértésekor, különösen nagy vagyoni hátrány okozása esetén öt- illetve különösen jelentős vagyoni hátrány okozása esetén pedig kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetőek. Magyarországon a vállalatok majdnem minden második szoftvert illegálisan használnak — más szóval a felhasználó cég nincs a megfelelő licenc birtokában. 

Mi az a Végfelhasználói Licencszerződés (EULA)?

A Végfelhasználói Licencszerződés (EULA) a felhasználó és a Microsoft (vagy annak a berendezésnek a gyártója, amelyre az adott szoftvert előzetesen telepítették) közötti szerződés. Az EULA a szoftver használatával kapcsolatos jogokat tartalmazza. Az EULA: előírhatja, hogy a felhasználó milyen változtatásokat végezhet a szoftveren: 

  • korlátozhatja a szoftverről a felhasználó által készíthető másolatok számát
  • engedélyezheti, hogy a szoftvert a felhasználó áttelepítse vagy áttöltse egy hordozható eszközre
  • előírhatja, hogy a szoftver frissíthető-e vagy a korábbi verziók használhatók-e
  • a hálózatok használatával kapcsolatos jogokat is adhat.

A Microsofttal kötött mennyiségi licencszerződésben foglalt jogok és korlátozások eltérhetnek az EULÁ-ban foglaltaktól. Ebben az esetben a mennyiségi licencszerződés a mérvadó. 

Hol található meg az EULA?

A Windows operációs rendszerek EULÁ-ja a rendszerfájlok között található szövegfájl. Megkereséséhez válassza a Start menü Keresés, majd Fájlok és mappák parancsát, és az „eula.txt” fájlnevet adja meg. 

Ha más alkalmazások (például a Word) EULÁ-jára kíváncsi, a szoftverben nyissa meg a Súgót, és a keresőmezőbe írja be az „eula” szót. 

Ha a Végfelhasználói Licencszerződés a számítógépen megjeleníthető formában nem érhető el, a szoftver csomagolásában mellékelt EULA a mérvadó. 

Fontos elolvasni az EULÁ-t?

Ahhoz, hogy Microsoft szoftvert használhasson, a felhasználónak el kell fogadnia az EULÁ-t (bár ez önmagában nem bizonyítja a szoftver legális használatát). Az EULÁ-t érdemes figyelmesen és alaposan végigolvasni, hogy megérthesse a benne foglalt jogokat és kötelezettségeket. Gyakori félreértés például, hogy a vásárló azt hiszi, a termékről másolatokat is készíthet, holott a valóságban nem ez a helyzet. Az imént tárgyalt, ún. végfelhasználói szoftvermásolás a szoftverkalózkodás egyik leggyakoribb esete, és úgy véljük, vásárlóinknak joga van a hamis és nem licencelt szoftverek kockázatai elleni védelemhez. A licencek megfelelőségéről részletesen olvashat a Szoftverkalózkodás webhelyen. 

A licencek megfelelőségéről részletesen olvashat a Legális szoftverhasználat webhelyen.
 

A licencelés előnyei

A helyes licenc megvásárlása a nyugalom mellett számos előnnyel jár. A megfelelő licencprogram kiválasztásával a vásárló olyan költségoptimalizált döntést hoz, mely garantálja számára a választott szoftverek teljesen legális használati jogát. 

Bár számos licenckonstrukció létezik, könnyű a megfelelőt kiválasztani, amely több előnnyel is járhat.

  • Pénzmegtakarítás — a mennyiségi licencprogramok árkedvezményeket biztosítanak.
  • Naprakész termékek — a szoftverpark gyorsan és egyszerűen frissíthető.
  • Időmegtakarítás — a mennyiségi licencelés gyorsan és könnyen kezelhető több számítógép esetén is.

És ami a legfontosabb: a licencszerződés az egyetlen törvényes út. Megnyugodhat, hiszen a terméket legálisan és megfelelően használja. 

Melyik licenc a megfelelő az Ön számára?

A licencszerződés határozza meg a Microsoft-szoftverlicencekért történő fizetés, illetve a licencek felhasználásának és - mennyiségi licenc esetén - beszerzésének módját. Ha nem biztos abban, hogy milyen típusú mennyiségi licencszerződésre van szüksége, érdeklődjön és kérdezzen kollégáinktól, majd a válaszai alapján olyan licencszerződést javaslunk, amely megfelel az Ön igényeinek. 

Licencelési lehetőségek:

A Microsoft szoftverlicencek a következő formákban érhetők el: teljes dobozos termékként (FPP), új számítógépre előtelepítve, és mennyiségi licencprogramok keretében. 

Teljes dobozos termék (FPP)

Teljes dobozos termékeinket olyan otthoni felhasználóknak illetve tíz asztali számítógépnél kevesebbet üzemeltető kisebb szervezeteknek ajánljuk, akik a Microsoft szoftvereket helyi kiskereskedőktől vagy viszonteladóktól szerzik be. Ebben az esetben a licenc (ez a Végfelhasználói Licencszerződés) a csomagolásban a lemezekkel és a kézikönyvvel együtt megtalálható, nyomtatott dokumentum. 

Előtelepített szoftver (OEM)

Ha a szoftver új asztali számítógépre előzetesen telepítve lett, a felhasználónak a számítógép első indításakor el kell fogadnia a Végfelhasználói Licencszerződést (EULA). Ez a licenctípus a számítógép gyártója és a felhasználó közötti megállapodás. A legális és eredeti előtelepített szoftverhez a gyártó mindig mellékeli a szükséges dokumentációt és a szoftver adathordozóit (lemezeket). A gyártó a számítógép házára ragasztja az Eredetiséget Igazoló Tanúsítvány (COA) matricáját is. 

Mennyiségi licencprogramok

A mennyiségi licencprogramok keretében egyszerűen lehet több Microsoft szoftverlicencet vásárolni — minél többet vásárol, annál nagyobb a mennyiségi árkedvezmény. A mennyiségi licencprogramok esetében nem kap Végfelhasználói Licencszerződést nyomtatott formában. A mennyiségi licencek ugyanis az interneten megtekinthetőek, így részletesen ellenőrizhető, hány számítógép és felhasználó tartozik a szerződés hatályába. 

Mennyiségi licencprogramok

A Microsoft mennyiségi licencprogramjai több licenc vásárlásakor költséghatékony megoldásokat kínálnak a legkülönbözőbb méretű vállalatok számára, már két asztali számítógép esetén is. A megfelelő licencszerződések kiválasztásával nemcsak jogosulttá válnak a szükséges szoftverek használatára, hanem hatékonyabban is végezheti szoftvergazdálkodásukat – időt, pénzt és energiát megtakarítva ezzel. 

Melyik licenc a megfelelő az Ön számára?

Ha nem biztos abban, hogy milyen típusú licencszerződésre van szüksége, használja a interaktív licencprogram-választónkat, amely igényei gyors felmérését követően Önnek alkalmas licenclehetőségeket javasol. 

A mennyiségi licencszerződések típusainak rövid ismertetése 

Mennyiségi licencszerződéseink azt a célt szolgálják, hogy bármely vállalat vagy intézmény segítségére legyenek. Tekintse át összefoglalónkat és ismerje meg az egyes szerződések előnyeit. 

Open Licenc

Rugalmas mennyiségi licencprogram, amely 2—500 számítógéppel rendelkező szervezeteknek lehetővé teszi a Microsoft szoftverek több példányának megvásárlását és licencelését. 

Open Value (korábbi Többéves Open Licenc - MYO)

Az Open Value licencszerződés lehetővé teszi tetszőlegesen összeválogatott termékekhez tartozó legalább öt licenc kiválasztását kis vagy közepes méretű vállalkozások számára. Három éves időszakon keresztül rögzített éves díj ellenében élvezheti a Frissítési garancia és a legújabb szoftverfrissítések nyújtotta előnyöket. 

Open Value – Teljes vállalatra (korábbi MYO Enterprise)

Az Open Value konstrukció segítségével gazdaságosan egységesítheti a Microsoft-termékek használatát a vállalat számítógépein. A terméklicencek díját három év alatt, egyenlő részletekben egyenlítheti ki. Számítógépenkénti rögzített díj megfizetésére köteles a szerződésbe bevont számítógépek száma és a választott Microsoft-platformtermékek alapján. 

Open Value előfizetés (korábbi OSL)

Az Open Value előfizetési szerződés segítségével meghatározott időtartamon át gazdaságosan egységesítheti a Microsoft-termékek használatát a vállalat számítógépein. Ez a licencprogram a licencek megvásárlásával szemben alacsonyabb éves díj lehetőségét kínálja. Az Open Value előfizetési szerződés a Microsoft-platformtermékek közül legalább egynek a megrendelésével köthető meg. 

Select szerződés

A Select Licenc örökös licencet biztosító mennyiségi konstrukció, amelyet vegyes termék- és beszerzési igényekkel, és legalább 250 asztali számítógéppel rendelkező vállalatoknak, illetve állami és oktatási intézményeknek ajánlunk. 

Enterprise Agreement (EA)

Az Enterprise Agreement (EA) licencek a Microsoft platformba tartozó termékek bizonyos vagy teljes részének egységes használatát igénylő, legalább 250 számítógéppel rendelkező nagyvállalatok és állami intézmények részére alkalmasak. 

Enterprise Agreement Előfizetés (EAS)

Az Enterprise Agreement Előfizetés (EAS) az Enterprise Agreement szerződés határozott időre szóló változata. Lényege az, hogy a vásárló nem birtokolja, hanem csak bérli a szoftverlicenceket. Ez a határozott időre szóló szerződés nemcsak az örökös licencet adó szerződések nyújtotta előnyöket biztosítja, hanem sok mást is. 

Forrás Microsoft

| 2009-06-30. | Vissza |