Kisokos:

Intel cikksorozat: Egy mobilizálódó világ

A kis áramfogyasztású Intel processzorok közelebbről

Big Image

Rövid visszatekintés

Az elmúlt két évtizedben az Intel kisebb áramfogyasztású processzorokkal és hosszabb akkumulátor-üzemidővel igyekezett nagyobb mobilitást biztosítani minden felhasználónak. Ezek a törekvések túlmutatnak a szilíciumtechnológián, és folyamatos együttműködést igényelnek a szakma innovátoraival. Az Intel 2001-ben dobta piacra legelső kis áramfogyasztású processzorát.
A mai technológiai fejlesztések mögött húsz év munkája áll. 

Kis áramfogyasztású processzorok előállítása

A kis áramfogyasztású processzorokat foglalatuk mérete különbözteti meg a szabványos áramfogyasztású processzoroktól. 

Emlékezzen csak vissza, hogy a kis áramfogyasztású Intel® processzorok foglalata 58%-kal kisebb, mint a szabványos feszültségű Intel-processzoroké, és ez az, ami lehetővé teszi az ultravékony modellek és a hidegebb (alacsonyabb TDP-jű), csendesebb rendszerek kialakulását. 

Az egyik processzorfoglalat-típus a Ball Grid Array vagy BGA. A BGA egyfajta felületszerelés, amelyet integrált áramkörökben használnak.
A BGA-foglalat egyik oldala rácsszerűen elhelyezkedő, forraszanyagból készült golyókkal van bevonva. A forraszanyag vezeti az elektromos jeleket az integrált áramkörtől a nyomtatott áramköri lapkáig (NYÁK), amelyen el van helyezve.
A BGA megoldást jelent az integrált áramkörhöz való, több száz csatlakozási ponttal rendelkező miniatűr foglalat létrehozásának problémájára.
A BGA-foglalat másik előnye a foglalat és az áramköri lap közötti kisebb hőellenállás. Ez lehetővé teszi a foglalaton belül az integrált áramkör által termelt hő könnyebb áramlását, és megakadályozza a chip túlhevülését. A kisebb BGA-foglalatok az alaplapon is helyet takarítanak meg. 

Egy elterjedtebb Intel BGA-foglalat nagysága 3342 mm². Ezzel szemben egy kis áramfogyasztású processzor foglalatának mérete 1415 mm². Ráadásul egy kis áramfogyasztású Intel processzor TDP-je 5,5 W (Intel Core 2 Solo processzor), illetve 10 W (többi processzor) 0,5 W átlagos áramfelvétellel, ami mind elősegíti az akkumulátor üzemidejének meghosszabbodását. 

Kisebb súlyú rendszerek

Szóval miként jutottunk el idáig? A válasz: folytonos innovációval közel egy évtizede, mióta az első kis áramfogyasztású Intel® processzor megjelent a piacon. 

Az ultravékony laptopok kialakulását az egész rendszer súlyának csökkenése is elősegíteti, ami a következőkből áll össze: 

  • Könnyebbek lettek a kijelzők
  • Finomabb lett a PC házának anyaga
  • Könnyebb akkumulátorokat fejlesztettek ki
  • Eltávolították az optikai meghajtót (ODD)
  • Kisebb, könnyebb lett az alaplap

A mobil életmód fejlődését az Intel technológiai újításai és a fenti rendszerfejlesztések együttesen segítették elő. 

A jövő

Sok gyártó állt elő kis áramfogyasztású Intel processzorokat tartalmazó ultravékony modellek széles választékával, és egyre több új modell fog megjelenni. 

Mobilizálódó világunkban az akkumulátor-üzemidő fontos szempontként merül fel a vásárláskor. Az Intel biztosítja vásárlóinak, hogy kis áramfogyasztású IntelCore processzorokkal olyan ultravékony laptopokat lehet létrehozni, amelyek akkumulátora a MobileMark 2007 szerint 7 óránál is tovább bírja. 

A kis áramfogyasztású Intel-processzorok új családjával a PC elegáns kivitelben teljeskörű szolgáltatást, gazdag internetélményt és nagyszerű tartalomkészítést biztosít – a mobil életmódot folytató felhasználók pedig csaknem minden árszinten találhatnak maguknak megfelelő rendszert. 

Forrás: Intel

| 2009-08-29. | Vissza |