Kisokos:

Melyik Windows 7-et válasszam?

Big Image

Home Premium, Professional, Enterprise és Ultimate – négy különböző kiadás, különböző képességekkel. Nézzük meg, hogy miben térnek el egymástól!

A Windows 7 operációs rendszerből hazánkban három kiadás vásárolható meg kiskereskedelmi forgalomban – a Home Premium, a Professional és az Ultimate –, míg az Enterprise csak a mennyiségi licencvásárlók számára érhető el. Ha dióhéjban szeretnénk éreztetni a különbségeket köztük, akkor elmondható, hogy a Home Premium leginkább az otthoni felhasználóknak, a Professional a kis- és középvállalkozásoknak, az Enterprise a nagyvállalati felhasználóknak, míg az Ultimate az ínyenceknek ajánlható. 

Mielőtt részletekbe menően jobban megvizsgálnánk az egyes kiadásokat, fontos leszögeznünk, hogy azok fokozatosan túlnövik egymást képességekben. Vagyis a Professional rendelkezik minden funkcióval, ami a Home Premium variánsban megtalálható. Ez főként azok számára lehet fontos, akik később egy kiadással feljebb akarnak váltani, hiszen ennek köszönhetően a fejlesztés nemcsak megoldható, de a rendszer szintjén támogatott is. 

Home Premium

A Windows 7 ezen kiadása a nevéből adódóan leginkább az otthoni felhasználók számára készült. Rendelkezik az Aero Glass és az Aero Background megjelenítéssel, a Windows 7 új Tálcájával, az ugrólistával, az egyszerű és védett otthoni hálózatok kialakítására felkészített HomeGroup funkcióval, valamint a Windows Media Player és Windows Media Center alkalmazásokkal is. Ezenfelül a beépített Windows Touch funkciójával képes az érintéssel történő vezérlésre, amely az eszközök remélhető gyors elterjedésekor nagy erőssége lehet a Microsoft új operációs rendszerének. S persze megtalálható benne néhány alapjáték is. 

Professional

Az üzleti felhasználóknak szánt Professional értelemszerűen inkább a munkára, mint a szórakozásra helyezi a hangsúlyt, habár rendelkezik a Home Premium minden képességével. Helyet kapott benne egy, a távoli asztalhoz való csatlakozást segítő alkalmazás, amellyel akár vékonykliensként is használhatóvá válik az operációs rendszer. Fontos funkciója a helyérzékeny nyomtatás, amely mindig figyeli, hogy éppen hol tartozódunk, s attól függően küldi a kérést a helyi printernek. Mellette e kiadásban már elérhető a hordozható gépeknél jól használható Windows Mobility Center, amellyel egy központi helyen vezérelhetjük netbookunkat/notebookunkat, valamint a prezentációs üzemmód, amely a projektorok konfigurálását egyszerűsíti le pár kattintásra. Helyet kapott még benne a továbbfejlesztett rendszer-visszaállítás is, s ami talán a legfontosabb lehet a Vista előtti rendszerekről váltani szándékozók számára, hogy ezen kiadásnál már ingyenesen elérhető a Windows XP üzemmód, amely egy virtuális XP SP3 operációs rendszert varázsol a gépünkre. 

Enterprise/Ultimate

Végezetül a legerősebb, minden funkcióval rendelkező kiadásnak az Enterprise–Ultimate páros felel meg. A különbség köztük csupán annyi, hogy míg utóbbi kiskereskedelmi forgalomban kapható, addig az Enterprise csak a mennyiségi licencvásárlók számára érhető el. Esetükben már lehetőség van meghajtó-titkosításra (BitLocker és BitLocker to Go), nyelvi csomagok utólagos telepítésére és VHD-ről történő bootolásra is. Valamint csak e verziókban érhető el az alkalmazások futásának szabályozására szolgáló AppLocker, az irodán kívüli munkatársaink számára közvetlen elérést biztosító DirectAccess és a központi iroda fájl- és webszerverei, illetve a telephely Windows 7 kliensei között gyorsítótárazó BranchCache technológia. A Windows Server 2008 R2-vel való szoros együttműködés mellett ezen alkalmazások miatt mindenképpen ajánlott a Windows 7 Enterprise kiadásának a használata. 

Forrás: Microsoft

| 2009-12-12. | Vissza |