Kisokos:

Intel cikksorozat: Új technológiák, új processzorok

Intel Turbo Boost, Hyper-Threading és Smart Cache

Big Image

Az Intel piacvezető technológiai cégként folyamatosan fejleszt korszerű és energia hatékony technológiákat, amelyek célja, hogy a felhasználók jobban futtassák a párhuzamos feladatokat, színvonalas digitális médiafájlokat tudjanak készíteni, megőrizzék versenyképességüket a játékok világában, és több dolgot tudjanak kevesebb idő alatt elvégezni. Ismerje meg közelebbről az Intel technológiákat - az Intel Turbo Boost technológiát, az Intel Hyper-Threading technológiát és az Intel Smart Cache technológiát -, hogy meg tudja mutatni a vásárlóknak, miért érdemes most upgrade-elni. 

Munkaterheléshez illő teljesítmény: Intel Turbo Boost technológia
Az Intel Turbo Boost a tétlen magok kikapcsolásával automatikusan lehetővé teszi, hogy a processzormagok a működési alapfrekvenciánál gyorsabban fussanak. A többletenergiát ahhoz a maghoz irányítja, amelynél további teljesítményfokozásra van szükség. Intel Turbo Boost technológia csak Intel Core i5 és Intel Core i7 processzorokon van. Az upgrade mellett döntő vásárlók élvezhetik a teljesítményigényes alkalmazások, például a videoszerkesztő szoftverek futtatásakor jelentkező nagyobb teljesítményt, és bárhol, bármikor jobb teljesítményt tapasztalhatnak. 

Több feladat elvégzése rövidebb idő alatt: Intel Hyper-Threading technológia
A mai többszálú szoftverekhez nagyobb processzorteljesítmény kell. Intel Hyper-Threading technológiával a felhasználók erő- és teljesítményveszteség nélkül futtathatnak olyan alkalmazásokat, mint az Adobe Photoshop vagy a Quicktime. 

Az Intel Hyper-Threading technológia lehetővé teszi, hogy az egyes processzormagok két szálat futtassanak egyszerre. A több szál azt jelenti, hogy több pályán áramolhatnak az adatok, tehát több feladatot lehet egyidejűleg elvégezni. Ez energiahatékonyabb, mintha több mag lenne a processzorban. Az új négymagos Intel processzorok Intel Hyper-Threading technológiával érik el a négy nagyteljesítményű mag által nyújtott bámulatos 8-szálas teljesítményt. 

Intel Core processzoros PC-vel a felhasználó egyszerre több teljesítményigényes alkalmazást futtathat úgy, hogy nem romlik a rendszer válaszkészsége. A lényeg: gyorsabban el tudja végezni a feladatait, drámai teljesítményjavulást fog tapasztalni, és felkészülten várhatja a jövőbeni szoftverfejlesztéseket. 

Nincs többé várakozás: Intel Smart Cache
Az Intel Smart Cache célja, hogy gyorsabbá tegye a számítógép-használatot, és kezelje az intenzív, többszálú alkalmazásokat. Ez az egyes processzormagok rendelkezésére álló nagy, megosztott tárhely, amelyet a gyakran használt adatok gyors tárolására és visszakeresésére használhatnak. Az Intel Smart Cache rendszerben van első- és másodszintű gyorsítótár (L1, L2), valamint kizárólag Intel Core i5 és Core i7 processzorokban megtalálható harmadszintű gyorsítótár. 

Ezekben az új processzorokban minden mag rendelkezik integrált L1 és L2 gyorsítótárral az utasításokhoz és az adatokhoz. És mind a négy mag osztozik ezen az új harmadszintű gyorsítótáron - egy hatalmas 8 MB-os L3 gyorsítótárról van szó, amely a processzor memóriaszerkezetébe építve javítja a teljesítményt. Az Intel Smart Cache növeli annak valószínűségét, hogy az egyes processzormagok nem a rendszermemóriából, hanem a gyorsabb, hatékonyabb gyorsítótár-alrendszerből férnek hozzá az adatokhoz. Ha egy magnak több adatra van szüksége, akkor az L3 gyorsítótárban lévő teljes 8 MB-hoz hozzáfér. Ha minden magnak hozzá kell férnie az adatokhoz, akkor osztoznak a gyorsítótáron. Az Intel Smart Cache több adatot tárol a processzorhoz közelebbi helyen a gyors végrehajtás és a gyorsítótár minél jobb kihasználása érdekében.
Az Intel Smart Cache fejlett technológiája maximalizálja a teljes rendszermemóriát és a gyorsítótár-erőforrásokat, ezáltal gyorsabbá teszi az alkalmazások működését. Intel Smart Cache-sel a felhasználók hatékonyan végezhetnek párhuzamos feladatokat, intenzív 3D-s játékokkal játszhatnak, illetve videókat szerkeszthetnek úgy, hogy a rendszer nem lassul le. 

  Intel Turbo Boost technológia Intel Hyper-Threading technológia Intel Smart Cache
Intel Core i7 Extreme processzor IGEN IGEN IGEN
Intel Core i7 processzor IGEN IGEN IGEN
Intel Core i5 processzor IGEN NEM IGEN
Intel Core2 Quad processzor NEM NEM IGEN
Intel Core2 Duo mobil processzor NEM NEM IGEN
Intel Pentium processzor NEM NEM IGEN
Intel Celeron processzor (kétmagos) NEM NEM IGEN

 

Az igények és a technológiák megfeleltetése
- Ha párhuzamos feladatokhoz szeretne nagyobb teljesítményt, jusson eszébe az Intel Hyper-Threading!
- Ha a videók szerkesztésekor nem szeret várakozni, jusson eszébe az Intel Smart Cache!
- Ha szeretné fokozni a nagy teljesítményigényű alkalmazások, például a videokódoló szoftver teljesítményét, jusson eszébe az Intel Turbo Boost! 

Forrás: Inte

| 2010-01-11. | Vissza |