Kisokos:

Miért váltsunk Vistáról Windows 7-re?

     Habár a Windows 7 a Vista alapjain nyugszik, az új operációs rendszer több funkciójával is túlnõtte elõdjét. A közös múlt miatt ráadásul a váltás is fájdalommentes lehet.

     Aki korábban már átállt a Vistára, az hazánkban a szerencsések közé tartozik, mivel az XP/Windows 2000-rõl történõ váltással már elvégezte azon munka dandár részét, ami a Windows 7 bevezetéséhez szükséges. A Microsoft új operációs rendszere az elõdjének alapjain nyugszik (verziószáma is Windows 6.1), s a Microsoftnál már a fejlesztése során kitûzött cél volt, hogy amely szoftver fut Vistán, annak Windows 7-en is el kell indulnia, sõt a rendszer gépigénye sem változott, ami miatt hardvercsere sem nagyon szükséges. Ez egy másik pozitívumot is hoz magával - nevezetesen a 2-3 éves programok és eszközök mindegyike e döntés miatt remekül elmuzsikál Windows 7 alatt, így kiküszöbölve a Vista megjelenésekor fennálló kompatibilitási problémákat.

     Talán ezen okok miatt nem meglepõ, hogy a Gartner piackutató intézet felmérése szerint a Windows Vistát használó cégek sokkal kisebb költésbefektetéssel térhetnek át Windows 7-re, mint XP és Windows 2000 operációs rendszert használó társaik, akiknek még a hardverek vizsgálatán és fejlesztésén túl programjaikat is képessé kell tenniük az új operációs rendszeren való futtatásra. Sõt, ha egy Vista-változat hasonló Windows 7 kiadására szeretnénk átállni (például Businessrõl Professionalra), akkor nem kell újratelepítenünk az operációs rendszert, elég, ha frissítjük azt, megtartva a fájlokat és a beállításokat, ami minden bizonnyal nagy könnyebbség lehet.

     Természetesen a Windows 7 Vista alapjai miatt még nem érdemes az új operációs rendszerre úgy gondolnunk, mint egy puszta szervizcsomagra. A Windows 7 ugyanis jelentõsen újdonságokkal gazdagodott elõdjéhez képest, amelyekkel még hatékonyabbá tehetjük céges üzletmenetünket.

Látványos újdonságok

     Elsõként rögtön szemet szúrhat az operációs rendszer új Asztala, amely új Tálcát kapott és debütál az ugrólista is. Utóbbi jelentõsen segíthet felgyorsítani munkánkat, hiszen már nem kell minden esetben egy programon belülre lépnünk, hogy különbözõ utasításokat adjunk ki neki. Így például a megújult Internet Explorer esetében úgy indíthatunk egy privát böngészési ablakot, hogy azt nem kell a programon belül lévõ menüstruktúrában megkeresnünk. A hatékonyabb munkát segítik emellett az apró betekintõ ablakok is, amelyekkel szintén gyorsan navigálhatunk az Asztal elemei között, valamint a Windows Search 4.0 is, amely a Vistához képest már kiemeli a keresett kulcsszavakat, hatékonyabban indexel, valamint képes a gépek közt is keresni a megosztott indexadatbázisok segítségével.

Felügyelõ a Tálcán

     A Tálcán kapott helyet a Mûveletközpont (Action Center) is - a Vista Biztonsági Központjának utódja -, amely egyaránt figyel a hálózati központ, a Windows Update, a vírusvédelem, a kémprogramok elleni védelem, a böngészõ biztonsági elemeinek, a felhasználói fiókok és a hálózatvédelem beállításaira, figyelmeztetve a felhasználót, ha valami veszélyeztetné a rendszerét. Õ felel a biztonsági másolatokért, a frissítésekért és összességében a rendszer karbantartásáért, így õrizve a felhasználók és a céges adatvagyon biztonságát. Mellette egyébként a Vista UAC védelme is megtalálható a Windows 7-ben, amelyet már akár meg is szelídíthetünk a beépített négy szigorúsági szintbõl kiválasztva a nekünk megfelelõ felügyeleti modellt.

Notebookra tervezve

     Mindemellett a Vistához képest a Windows 7 leginkább a mobilitásban erõsített. Több olyan funkcióval is rendelkezik, amely a hordozható gépek tulajdonosainak életét igyekszik megkönnyíteni. Ide tartozik a Windows Mobility Center, ahol egy helyen kezelhetjük a legfontosabb beállításokat, valamint az átalakított hálózatkezelés, amely a vezeték nélküli hálózatokhoz történõ egyszerû és gyors csatlakozást segíti elõ. Notebookkal rendelkezõ munkatársaiknak hasznos lehet még a Windows 7 helyérzékeny nyomtatás funkciója, amely mindig figyeli, hogy éppen milyen hálózathoz csatlakozik, s aszerint küldi a kérést a printerek felé. Ha például az irodában vagyunk, akkor a céges nyomtatót fogja zaklatni, míg otthon a felhasználó saját gépének küldi a kérést. Otthoni felhasználásra készült, de akár kisebb irodában is jól használható a Helyi Csoportok (HomeGroup) funkció, amelynek segítségével a felhasználók mélyebb informatikai tudás nélkül is megoszthatják gépeik között a dokumentumaikat, egy biztonságos, jelszóval védett zárt hálózaton. Sõt immár hordozható merevlemezeinket (például pendrive) is titkosíthatjuk a BitLocker to Go alkalmazásával, hogy az illetéktelen kezekbe kerülve ne okozzon nekünk kellemetlenségeket.

     A Windows 7 finoman hangolható energiagazdálkodásával ráadásul nemcsak áramszámlánkon faraghatunk, de növelhetjük a hordozható számítógépeink akkumulátorainak az élettartamát is, ami pénzben is mérhetõ megtakarítást eredményezhet. Ráadásul az operációs rendszer gyorsabb betöltõdésével (alvó állapotból például a Windows 7 másodpercek alatt felébred) idõt is nyerhetünk, így a munkánkkal többet tudunk foglalkozni. Ha pedig teljesen finomra szeretnénk hangolni a rendszerünk mûködését, akkor akár különbözõ Windows funkciókat is kikapcsolhatunk.

DirectAccess és BranchCache 

     Nagyvállalati környezetben hasznos lehet még a Windows 7 Enterprise és Ultimate kiadásokban elérhetõ DirectAccess, BrandCache és AppLocker technológiák. Utóbbi segítségével szabályozhatjuk azt, hogy mely alkalmazások futhatnak, illetve nem futhatnak a Windows 7 alatt, így védve kliens oldalon a munkaállomásokat. A DirectAccess leginkább a mobil munkatársak számára lehet hasznos, hiszen e rendszer segítségével mindig védetten kapcsolódhatunk cégünk belsõ hálózatához függetlenül attól, hogy éppen hol vagyunk. A technológia ugyanis ennek tudatában intelligensen változtatja a protokollokat, nem kell azokkal minden esetben a rendszergazdának bajlódnia. Sõt, segítségével könnyebbé válik a távoli gépek felügyelete, legyenek azok bárhol, mindig elérhetõek lesznek. A BranchCache leginkább azon cégek számára lehet hasznos, akik sok elszórt telephellyel rendelkeznek. E megoldás ugyanis gyorsítótárazza a központi iroda fájl- és atvédelem beállwebszerverei, illetve a telephely Windows 7 k felhasználót, ha valami veszliensei közötti dokumentumforgalmat, hogy azokért ne kelljen minden esetben a forrásig visszanyúlni. Magyarán, ha a cégünk Budapesten, míg a telephelyünk Debrecenben van, akkor az ottani elsõ lekérés után a Windows 7 kliensek nem fogják már a fõvárosi szervert zargatni, megosztják egymás között az egyszer már letöltött tartalmat. Így értékes sávszélességet spórolhatunk meg, amely akár jelentõs költségmegtakarítást is eredményezhet.

Forrás: Microsoft

 
 

| 2010-02-18. | Vissza |