Kisokos:

Notebook, netbook vagy asztali számítógép?

I. rész

      Manapság sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy különbözõ feladatokra melyik típusú hardvereszközt használja.

Mindegyik jó valamire, de egész pontosan mire?

      A laptop és a netbook közös tulajdonsága, hogy hardveres bõvítési lehetõségük gyakorlatilag kimerül a merevlemez- és a memóriakapacitás terén, a processzort és a VGA-kártyát sajnos nem éri meg cserélni, vagy nem is lehet. E szempontból az abszolút legjobb választás az asztali számítógép, azaz a desktop.

      A netbook tulajdonképpen egy mini notebook. Kisebb mérettel és teljesítménnyel rendelkezik, elsõsorban internetezésre, levelezésre és kisebb alkalmazások futtatására alkalmas. Kis kijelzõje nem a legkedvezõbb választás munkára, mert le és felfelé kell mozgatni a kurzort, hogy átláthassuk az éppen futó alkalmazás ablakát. Filmnézésre sem a legjobb választás a kijelzõ, de könnyûsége és ezáltal nagyszerû mobilitási készsége miatt használható arra is, csak barátkozzunk meg a 7-11”-ig terjedõ képernyõmérettel. Talán egyik legnagyobb negatívuma, melyet a könnyû hordozhatóság oltárán fel kellett áldoznunk, hogy nem rendelkezik optikai meghajtóval, így kénytelenek vagyunk USB-s meghajtót használni a CD-k/DVD-k olvasására-írására. Vásárlásnál érdemes kalkulálni a körülbelüli tizenezer Forintos plusz költséggel, ami a külsõ optikai meghajtót jelenti.

      A netbooknak nemcsak a teljesítménye, de a memóriakapacitása és bõvíthetõsége is kisebb, mint egy normál notebooké. Kis teljesítményének köszönhetõen alacsony áramfelvétele van, így az akkumulátor üzemideje elérheti akár a 8-10 órát is. Utazásokhoz, orvosi, ügynöki munkákhoz, ahol a hangsúly a hordozhatóságon van, ez a legjobb választás.

      A notebookok teljesítménytõl és kijelzõtõl függõen többfélék lehetnek, 12-18”-ig különbözõ kiszerelésben kaphatóak.

      A 12-13,3”-os notebookok subnotebooknak (al-, vagy kicsi notebookoknak) minõsülnek: nem mindegyikük rendelkezik optikai meghajtóval, és teljesítményben is kisebb-nagyobb kiszerelésû változatban jönnek ki, de kisebb méretükbõl adódóan hordozhatóságuk könnyebb, mint a 14”-tól kezdõdõ notebookoké.

Hordozhatóság és teljesítmény szempontjából legjobb választás lehet a 14-15” körüli standard notebook, hiszen egy 17”-os notebook súlya már több mint 3kg.

      A desktop, avagy az asztali számítógép konfigurációja gyakorlatilag bármikor újítható és cserélhetõ. Teljesítménye egyedi igények szerint alakítható. Mivel monitor külön köthetõ hozzá és egyszerre akár több is, ezért a megjelenítés teljesen tõlünk függ, 15"-tól akár a TV-re is ráköthetjük, ha az rendelkezik a megfelelõ csatlakozóval.

      A folytatást a cikk 2. részében olvashatják… (Hamarosan!)

| 2010-10-14. | Vissza |